Αποδόμηση του ανθρώπου - Ψυχοθεραπεία
"Με βιωματικές τεχνικές προκαλούνται τα σχήματα και ο θεραπευόμενος καλείται να κατανοήσει τις ρίζες τους και να τα συνδέσει με την παρούσα δυσκολία του"
Ευδοξία Αδαμίδου, Πορτραίτο
Ευδοξία Αδαμίδου
Ψυχολογος

Τι είναι η θεραπεία σχημάτων

Σύμφωνα με τον J. Young (1999), ένα πρώιμο δυσλειτουργικό σχήμα είναι ένα ευρύ, διάχυτο μοτίβο, που αποτελείται από μνήμες συναισθήματα, γνωσίες και σωματικές αισθήσεις. Αφορά τον εαυτό και τις σχέσεις με τους άλλους, δημιουργήθηκε στην παιδική ηλικία ή στην εφηβεία, αναπτύχθηκε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου και είναι δυσλειτουργικό σε σημαντικό βαθμό.

Σκεπτικός άνθρωπος πραγματοποεί ψυχοθεραπεία

Υπέθεσε λοιπόν πως τα σχήματα που αναπτύσσονται σαν αποτέλεσμα τοξικών εμπειριών της παιδικής ηλικίας βρίσκονται στον πυρήνα των διαταραχών προσωπικότητας και πολλών χρόνιων διαταραχών. Οι δυσλειτουργικές συμπεριφορές του ατόμου αναπτύσσονται ως απάντηση στο σχήμα.

Με βιωματικές τεχνικές προκαλούνται τα σχήματα και ο θεραπευόμενος καλείται να κατανοήσει τις ρίζες τους και να τα συνδέσει με την παρούσα δυσκολία του. Κατόπιν, γίνεται προσπάθεια να επουλωθούν και να καλυφθούν οι ακάλυπτες παιδικές ανάγκες του, ώστε να γίνει βαθύτερη αλλαγή. Ο θεραπευόμενος τελικά αποκτά μια πιο ενισχυμένη υγιή πλευρά, ικανή να αντιμετωπίσει καλύτερα και να νικήσει τις δυσκολίες του.

Φωτογραφίες από Gordon Johnson & cottonbro

Call Now Button