Καταπολεμώντας το άγχος των πανελληνίων εξετάσεων
Οι Πανελλαδικές εξετάσεις αποτελούν ένα μεγάλο στοίχημα για τις οικογένειες με παιδί που φοιτά στο Λύκειο. Είναι οι εξετάσεις που ανταμείβουν τους κόπους της σχολικής ζωής. Συμβολίζουν το πέρασμα σε μια κατάσταση πιο κοντά στην αναδυόμενη ενηλικίωση, αυτήν του φοιτητή, που χαρακτηρίζεται από περισσότερη αυτονομία και εξέλιξη. Γι’ αυτό άλλωστε είναι φορτισμένες με τόση ένταση, ανησυχία, προσδοκίες και προσπάθεια. Παρόλο που το διάβασμα δεν έχει μόνο αυτήν τη μονοδιάστατη έννοια, συχνά ταυτίζεται με τις εξετάσεις και οι γονείς των τελειόφοιτων μαθητών ξοδεύουν περισσότερα χρήματα στα φροντιστήρια, ώστε τα παιδιά τους να προσεγγίσουν ασφαλέστερα το όνειρό τους.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες επιφορτίζουν τον μαθητή με έντονο στρες, καθώς δεν θεωρεί πως έχει δικαίωμα να αποτύχει. Έτσι, δεν έρχεται αντιμέτωπος μόνο με τη μελέτη, αλλά και με το άγχος που συνεπάγεται. Όσον αφορά την οργάνωση της μελέτης γίνεται συστηματική δουλειά τόσο στο σχολείο όσο και στο φροντιστήριο, η οποία ξεκινά από την πρώτη δημοτικού και ολοκληρώνεται στην τρίτη λυκείου. Για την καταπολέμηση του άγχους όμως δεν συνηθίζεται τίποτα συστηματικό κι έτσι ο μαθητής καταφεύγει να το αντιμετωπίζει μόνος του. Συχνά διαπιστώνει πως είναι κάτι πέρα από τις δυνάμεις του και τον δυσκολεύει στο να αποδώσει το μέγιστο των δυνατοτήτων του. Καταλήγει, λοιπόν, να αποτυγχάνει και να χάνει τον επιθυμητό επαγγελματικό του στόχο, παρόλη την επαρκή του προετοιμασία.
Για το λόγο αυτό έχει οργανωθεί η ομάδα καταπολέμησης άγχους των Πανελλαδικών εξετάσεων. Βασικός στόχος της είναι να βοηθήσει τον μαθητή να κατανοήσει αυτό που τον αγχώνει και να του προσφέρει δεξιότητες αυτοελέγχου ώστε το άγχος να μην τον καταβάλει τόσο πολύ.
Η ομάδα λαμβάνει χώρα στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Θεραπείας για 6 δίωρες συνεδρίες που ξεκινούν από το Φεβρουάριο και οι ώρες τίθενται με βάση το πρόγραμμα των μαθητών. Απευθύνεται σε μαθητές που ετοιμάζονται να εξεταστούν στις Πανελλαδικές.
Η ομάδα είναι βασισμένη στη γνωσιακή – συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία και έχει δομημένο πρόγραμμα, που πήρε πολλά στοιχεία από ήδη υπάρχουσες ομάδες καταπολέμησης άγχους ενηλίκων (Καλπάκογλου, 1998) και προσαρμόστηκε στις ανάγκες των μαθητών της τρίτης λυκείου. Στην πρώτη και στην τελευταία συνεδρία δίνονται ερωτηματολόγια, ώστε οι μαθητές να τα συμπληρώσουν και να φανεί η βελτίωση που έχουν.
Σκοπός της ομάδας είναι η μείωση του καταστασιακού και ιδιοσυγκρασιακού άγχους των μαθητών, η μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, καθώς και των αρνητικών σκέψεων που σχετίζονται με τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Μ’ αυτόν τον τρόπο οι μαθητές βοηθιούνται να εξεταστούν χωρίς άγχος που τους παραλύει και τους κάνει να ξεχνούν αυτά που διάβασαν. Αυτό σημαίνει πως μπορούν να κερδίσουν κάποια μόρια παραπάνω στον τελικό τους βαθμό και άρα, να εισαχθούν σε μια καλύτερη σχολή από αυτή που θα εισάγονταν διαφορετικά. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα αισιόδοξο μήνυμα που πλέον θέτει την ομάδα καταπολέμησης άγχους των Πανελλαδικών εξετάσεων σαν απαραίτητο και όχι προαιρετικό συμπλήρωμα της τρίτης Λυκείου.
Αν εξαιρέσουμε τους μαθητές που θεωρούν πως δεν έχουν πολύ άγχος ή πως το άγχος δεν επηρεάζει την επίδοσή τους, τότε οι υπόλοιποι μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη της ομάδας αυτής χωρίς ιδιαίτερο κόπο, αφού διαρκεί μόνο 6 δίωρες συνεδρίες. Όταν η επένδυση αυτού του λιγοστού χρόνου μπορεί να αποδώσει θετικά αποτελέσματα σε μια κρίσιμη περίοδο της ζωής των μαθητών, τότε αξίζει η προσπάθεια.
Να σημειωθεί πως το πρόγραμμα της ομάδας αυτής μπορεί να προσαρμοστεί και σε ατομικές συνεδρίες, αν ο θεραπευόμενος το επιθυμεί.
Φωτογραφίες από Andrea Piacquadio & Louis Bauer